Oves Motor

Ska man förtvätta bilen?

När jag hör den frågan så biter jag ihop mina tänder innan jag svarar. Det är en självklarhet att förtvätta sin bil - om man är rädd om den! Vi som gillar lite äldre bilar och vill kunna visa upp dem i all sin glans är extremt noggranna när det kommer till hur vi tvättar våra bilar. 

Men varför ska man tvätta bilen före man tvättar den? Ja, det handlar ju om två helt olika typer av tvätt. Vid en förtvätt så rör du aldrig bilen. Meningen är att all smuts och lösa partiklar ska försvinna så att du sedan ska kunna rengöra bilen ordentligt utan att repa lacken. När jag ser de som blöter ner en grusig bil, och sen tar en svamp med schampo på så ryser jag. Det blir ju rena sandpappret! 

Gör så här istället

Börja med att kolla upp bästa förtvättsmedel hos bastitest24.se så att du får en produkt som håller måttet. Sedan sprayar du på det med en foam lance och låter det verka. Spola sedan bort medlet och se hur grus och smuts rinner av. Du måste ha tillgång till en högtryckstvätt, annars funkar det inte. Ska du förtvätta med en vanlig trädgårdsslanf kommer det att ta extremt lång tid. 

Sen är det bara att börja tvätta bilen med det bilschampo du gillar bäst och med svamp. Personligen så handtorkar jag sedan bilen efter tvätten och avslutar sen med att vaxa den ordentligt så att lacken skyddas så mycket det går. 

3 May 2023