Oves Motor

Bli lastbilschaufför

Gillar du stora fordon och hänger ofta på sajter som www.lastbilsbloggen.se så kanske du också har funderat på att bli lastbilschaufför? Här tänkte jag tipsa lite om hur man kan gå tillväga om det är drömmen. 

Välj rätt gymnasieutbildning

För dig som är ung och ännu inte gått ur nian så är det smartaste draget att välja transport på gymnasiet. Där får du en gedigen utbildning och chansen att ta körkort för lastbil och dessutom för tungt släp också. Det blir mycket billigare än om du ska gå utbildningen senare i livet. 

YKB-utbildning för vuxna

Lite som Komvux fast med inriktning mot ett yrke kan man säga. Det finns sådana utbildningar på många platser i landet och det bästa är att man kan gå där med CSN-stöd och lån. Kolla alltid upp med CSN vad som gäller innan du påbörjar utbildningen för det kan bli tufft att plugga och jobba samtidigt. 

Vad tjänar en lastbilschaufför?

Det är svårt att ge en rättvis bild av hur lönen ser ut eftersom det finns så otroligt många olika typer av jobb när man kör lastbil. De som kör extremt långa turer brukar tjäna mest tack vare olika traktamenten man får när man ligger ute hela veckor. Men även de som kör farligt gods kan få ut en bra månadslön. 

Kör man däremot korta turer, som för Postnord eller DHL till exempel, så blir lönen ofta mindre. När jag försökte räkna ut en medellön så landade den på cirka 28 000 kronor men det är en orättvis bild eftersom vissa chaufförer tjänar närmare 40 000 medan andra ligger under 20 000. Mitt bästa tips är att du kollar med de du tänker söka jobb hos! 

Risker med jobbet

Det finns vissa risker kopplade till jobb som lastbilschaffis och även om det inte är jättevanligt att skada sig så är det viktigt att veta om de faror som finns. 

Det är också viktigt att komma ihåg att man sitter ner väldigt mycket och det är inte bra för ryggen. Förslitningsskador är vanligare än de övriga skadorna tillsammans. 

29 Jan 2021