Oves Motor

Fixar du däckbyte på egen hand?

Byta däck, det gör man minst två gånger per år. Det eftersom att man ska ha sommardäck på när det är sommar och vinterdäck på när det är vinter. Ett däckbyte är något inte alla känner att de klarar av på egen hand. Men det är idag inte heller ett måste. Det finns idag många verkstäder och däckspecialister som kan göra ditt däckbyte åt dig. Det du behöver tänka på är att boka i god tid. Det eftersom att "alla andra" vill även de byta däck just samma tid. Det beror ju på att vi i Sverige har en lag som säger vilket datum som är sista dag att få på rätt däck.

När ska man byta däck?

Vi har som sagt en lag som talar om när det är dags att byta. Lagen säger att vinterdäck ska användas mellan den 1 december och den 31 mars om vinterväglag råder. Dubbdäck får man använda mellan den 1 oktober och den 15 april. När det kommer till att avgöra vad som är vinterväglag eller inte så är det alltid polis på plats som avgör detta.

Om däcket är slitet eller får punka, så kan det även vara läge för ett däckbyte, även om det inte är det datum du måste byta. Det är alltid bra att se över dina däck, gärna då och då. Det så att de har rätt mönsterdjup, rätt lufttryck samt att de inte är skadade.

23 Apr 2019