Oves Motor

Köpa nya fälgar eller lacka om de du har?

Idag finns det i huvudsak två typer av fälgar. Det är stålfälgar och lättmetallfälgar, som även går under namnet aluminiumfälgar. Den vanligaste fälgen som används är stålfälgen, men det blir allt mer vanligt även med lättmetallfälgen. Fälgar på bilen är ett måste. Det går att köpa däck på fälg direkt, eller köpa fälgar separat. Du kan köpa fälgar från TH Pettersson om du är på jakt efter nya aluminiumfälgar. Du kan även välja att lackera de du har. Det för att ge dem nytt liv. Dock tvistas det om hur bra det är att lacka lättmetallfälgar och hur bra det håller. Det kan vara idé att istället blästra dem. 

Hur du lackar om dina fälgar

Om du ändå vill testa att lacka om dina fälgar, så gör det. Det du behöver är sandpapper, T-röd, trasa, avfettning, fälgborste eller tvättsvamp. Sedan behöver du även ha sprayburkar med den färg du vill använda samt att du ockkså behöver ha en flaska med klarlack i sprayform, varmluftspistol eller hårtork samt maskeringstejp.

När du ska lacka fälgarna, stå på ett ställe med god ventilation, eller utomhus. När du tagit av fälgarna, gör först rent dem, med avfettning. Gnugga ordentligt, allt måste bli superrent. Slipa efter med sandpapper för att få bort gammal lack. Du kan sedan tvätta av med T-röd för att få bort slipdammet. Därefter är det dags att spraya första lagret. Vänta sedan 10 minuter och spraya igen. Du kan snabba på torkningen med varmluftspistol eller hårtork. Avsluta med ett tredje lager färg. 

 

10 Sep 2020